Argon Kaynağı

argon kaynağı nedir
 

Argon Kaynağı Nedir?

Kaynak, birçok endüstride kullanılan bir işlemdir ve üzerinde çalıştıkları proje türüne bağlı olarak kaynakçıların kullanabileceği birkaç farklı işlem vardır. Saf argon veya bir argon karışımı, bu yöntemler için kullanılan koruyucu gazlar söz konusu olduğunda kullanılır. 

MIG ve TIG Kaynakları

Koruyucu gaz kullanımını kullanan MIG ve TIG olmak üzere iki ana kaynak yöntemi vardır.

MIG Kaynağı

MIG kaynağı işlemi sırasında, üzerinde çalışılan metal ile bir tel elektrot arasında bir elektrik arkı oluşur. Tel elektrot kaynak tabancasından geçerken, kaynak havuzunu kontaminasyondan korumak için genellikle argon olan bir koruyucu gaz kullanılır.

MIG kaynak, kalın ve ince levhalar ve demir dışı (demir içermeyen) malzemeler dahil olmak üzere çeşitli metallerde kullanılabilir.

TIG Kaynağı

TIG kaynak işlemi, MIG kaynağına benzer şekilde çalışır,  işlem sırasında bir elektrik arkı da oluşur. Bununla birlikte, TIG kaynaklarında, sürekli beslenen bir tel yerine, tüketilmeyen bir tungsten elektrot kullanılır.

Tungsten elektrot, nesneleri yeterince ısıtmak için çalışır, böylece ikisi arasında bir bağ oluşturulabilir, yani MIG kaynaklarında olduğu gibi dolgu malzemesi veya tel gerekmez.

TIG kaynakları ayrıca hasarı ve kirliliği önlemeye yardımcı olmak için argon gibi inert koruyucu gazlar kullanır.

Koruyucu Gazın Amacı

Farklı kaynak türleri için koruyucu gazların kullanılmasının birkaç nedeni vardır. Kaynak havuzunu havadaki kirleticilerden korumaya yardımcı olurlar. Koruyucu gaz, elektrik arkını stabilize etmek için kaynağın penetrasyon profilini şekillendirmeye de yardımcı olabilir.

Koruyucu gazlar, kaynağın kalitesinde olduğu kadar işlem sırasında elde edilen üretkenlik ve verimlilikte de rol oynar. Kaynağı havadaki oksijenlenme ve nemden korumak, kaynağın dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur ve korozyonu önler.

Kullanılan koruyucu gaz inert veya aktif olabilir:

İnert gazlar reaktif değildir, yani diğer elementlerle reaksiyona girmedikleri için nihai kaynak üzerinde hiçbir etkileri olmayacaktır. Ark/kaynak havuzunu kirleticilerden korumak için kullanılırlar.

Aktif gazların kaynak prosesi üzerinde etkisi olacaktır ve kullanılan malzemeye bağlı olarak belirli durumlarda, özellikle bir kaynağın derin penetrasyonunun gerekli olduğu durumlarda kullanılır.

Koruyucu gazlar söz konusu olduğunda seçim yapabileceğiniz birkaç farklı seçenek vardır. En yaygın dördü argon, helyum, karbondioksit ve oksijendir.

Hem argon hem de helyum inert koruyucu gazlardır, oysa karbondioksit ve oksijen aktiftir.
 

Argon Kaynak Nerelerde Kullanılır?


Koruyucu gazlar söz konusu olduğunda birkaç seçenek olmasına rağmen, argon genellikle MIG ve TIG kaynakları için en çok kullanılanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Kaynak işlemi sırasında metaller genellikle 5.000 Fahrenheit (2760 °C) dereceyi aşan sıcaklıklara maruz kalır. Argon toksik değildir ve yanıcı değildir, yani bu aşırılıkların üstesinden gelebilir. MIG işlemi ile alüminyum ve magnezyum alaşımlarını kaynaklamak için saf argon kullanılırken, TIG işlemi için saf argon tüm uygulamalar için standarttır.

Argon Gazı Karışımları

Korumalı kaynak işlemleri sırasında kaynakçılar tarafından kullanılan birkaç tür argon gazı ve karışımı vardır.

TIG için en yaygın kullanılan standart, kaynakçıların kullanabileceği en verimli seviyelerden biri olan %99,96 saf argondur.

Bazen bir kaynakçı, MIG projeleri için %75 argon ve %25 karbondioksit karışımını seçer. Karbon dioksit, tungsten elektrot çevresinde oksidasyona neden olabileceğinden, MIG için karışımdan kaçınılır.

Bununla birlikte, MIG kaynaklarında, argonun karbon dioksit ile kombinasyonu, daha sıcak bir kaynak birikintisi oluşturmanın yanı sıra kaynağın daha derine nüfuz etmesine yardımcı olabilir.

Bazen hem MIG hem de TIG kaynaklarında %75 argon ve %25 helyum karışımı kullanılır, ancak bu o kadar yaygın değildir ve genellikle yalnızca endüstriyel ortamlarda kullanılır.

TIG Kaynağı İçin Saf Argon Gazı

TIG kaynak gazı için, oksitlenme olmadan temiz bir kaynak sağlayan saf bir argon gazına ihtiyaç vardır. Birçok nedenden dolayı kaynak uygulamanızı önemli ölçüde artırabilir;

argon bakır kaynağıHava kalitesinden daha ağırdır ve kaynağınız için tam koruma sağlar.
argon boru kaynağıDaha ince malzemelerin yanmasını engeller.
argon gazı kaynağıDaha hassas bir kaynak için tutarlı, güvenilir ve dar bir ark sunar.
argon kaynağıTIG kaynağı sırasında daha az güç ve voltaj gerektirir ve diğer seçeneklere göre daha ekonomiktir.

Saf argonun diğer inert gazlara karşı tek dezavantajı, yüksek voltajda çalışamamasıdır, bu da daha uzun kaynak süreleri anlamına gelebilir. Bununla birlikte, mükemmel argon kalitesiyle, daha doğru bir kaynak için fazladan zaman ayırmaya değer olabilir.

MIG Kaynağı için Argon/CO2 Karışımı

TIG kaynağından farklı olarak MIG kaynağı, argon ve CO2 gazı karışımı gerektirir. MIG kaynak gazı için birçok seçenek mevcutken, CO2 ile karıştırılmış argon;

argon kaynağı dikkat edilmesi gerekenlerSaf CO2 ile elde edebileceğinizden daha az sıçrama ve alt kesik, daha yumuşak bir çıktı sağlar.
argon kaynağı faydalarıArk daha kararlı olacaktır.
argon kaynağı hakkında bilgiKaynak havuzu daha derin penetrasyon sağlayacaktır.
argon kaynağı hangi gazla yapılırDoğru karışım, bükme ve bükme için size doğru miktarda ısı verecektir.

%80 argon / %20 CO2, çok çeşitli uygulamalar için en iyi kapsamlı karışım olsa da, özel kombinasyon kaynağın kalınlığına bağlıdır. Daha ince çelik parçaları kaynaklamak isteyenler için uygun bir karışım olan %5 CO2, %95 Argon karışımı en iyi seçeneği sunar. Emin değilseniz, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin; yardımcı ekibimiz size en iyi karışım hakkında tavsiyede bulunacaktır.

Argon ve Diğer Gaz Karışımları

MIG kaynağı işlemi için CO2'ye ek olarak helyum gibi diğer gazlarla karıştırılmış argon bulabilirsiniz. Bunlar paslanmaz çelik, karbon ve düşük alaşımlı çelik kaynak uygulamaları için en iyisidir.
 

Argon Kaynakta Neden Kullanılır?


Argonun kimyasal reaktivitesi düşük olduğundan, bu, kaynak işlemine müdahale etmeden diğer gazları uzaklaştırmak için bir gaz olarak işlev görebileceği anlamına gelir. Argon ayrıca oksitlenmeyi önlemede de yardımcı olur. Bu, özellikle küçük kusurlardan muzdarip olabilen TIG kaynağı için yararlıdır.

MIG kaynağında arkın daha iyi dengelenmesine yardımcı olduğu için karbondioksit ile birlikte kullanılır. Yaygın bir gaz karışımı %75 karbondioksit ve %25 argondur.
 
Argon Kaynakta Nasıl Kullanılır?

Koruyucu gaz görevi görür. Bu, işlem sırasında kaynak bölgesini ve tungsten elektrodu kirlenmeye karşı koruduğu anlamına gelir. Gazın metal yüzeyinin etrafına yayıldığını ve kaynağı dış kirleticilerden izole eden ayrı bir atmosfer veya ozon tabakası oluşturduğunu hayal edin.

Gaz, kaynak tabancasına bağlı bir gaz difüzöründen yayılır. Bir TIG tabancasındaki gaz difüzörü daha büyük olma eğilimindedir ve akış, bir MIG kaynak tabancasının aksine daha doğrudandır. Bir MIG kaynak tabancasında, difüzör memenin altına yerleştirilmiştir ve yanlarda deliklere sahiptir, oysa bir TIG difüzör veya lens, gazın akabileceği bir yüzey olma eğilimindedir.

Gazların yayılma şekli arasındaki diğer bir fark, TIG'nin çoğu zaman bir ön akış ayarına sahip olmasıdır. Bu, kaynakçının pedala bastığı, tetiği çektiği veya arkı başlatmak için tungsteni çizdiği zaman, gazın ark başlamadan önce bile akmaya başlayacağı anlamına gelir. Bunun nedeni, kaynağın kirlenmesidir, aksi takdirde tek koruması koruyucu gazdandır. 

Argon Regülatörü Kullanma

Regülatörler, kaynakta, gazın tanktan kaynak hortumuna akış hızını kontrol etmek için kullanılır.

Gaz akışını düzenlemek, daha kaliteli bir kaynak, daha güvenli bir çalışma ortamı sağlar ve daha az atık üretir. Bir hortumu regülatör yerine doğrudan bir gaz deposuna bağlamak, kontrol edilemeyen bir gaz akışına neden olur. Bu, kaynak arkını patlatır ve tanktaki tüm gazı boşa harcar.

Argon gazı için özel olarak tasarlanmış bir regülatör kullanmak zorunludur. Bu regülatörlerin iki göstergesi vardır. Biri gaz deposunun basıncını belirlemek için, diğeri ise depodan hortuma giden gaz akış hızını ölçmek için.

Bu argon regülatörleri, argon gazı akış hızını ve basıncını yönetmek için kullanılabilir.

Argon Kaynak Akış Hızını Yönetme

Kaynakçılar, basınçlı tanklardan kaynak hortumlarına giden gazın akış hızını yönetmek için regülatörler kullanır.

Gaz tankı basıncı, PSI veya inç kare başına pound cinsinden ölçülür. Bununla birlikte akış hızı, CFH veya saatte fit küp gaz ile ölçülür.

Argon kullanırken akış hızları kaynakçıya, kaynak yöntemine ve eldeki kaynak işine bağlı olarak değişecektir. Endüstri standardı akış hızları tipik olarak 10cfh ile 35cfh arasında değişir.

Argon Kaynak Tankları Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Bir argon kaynak tankının ne kadar süreceğinin belirlenmesi, çeşitli faktörlere bağlıdır. Bir argon tankının kaç saat sağlayacağını en iyi şekilde tahmin etmek için tank boyutu, akış hızı ve kullanım sıklığı dikkate alınmalıdır.

Kaynak tankları 20 fit küp (0,57 m³) ile 330 fit küp (yaklaşık 9 m³) arasında değişen çeşitli boyutlarda mevcuttur.

Bir tankın ne kadar dayanacağına dair kabaca bir tahminde bulunmanın bir yolu, aşağıdaki denklemi kullanmaktır:

Gaz kaynağı süresi (saat olarak) = Silindir hacmi (in cu ft) / regülatör akış hızı (cfh)

Silindir hacmini akış hızına bölmek, bir tankın ne kadar kullanılacağını belirlemeye yardımcı olur.

Argon Kaynağının Tehlikeleri

Argon, yanıcı ve toksik olmadığı için kaynak işleminde kullanmak için nispeten güvenli bir gazdır. Çoğundan daha güvenli olmasına rağmen, belirli önlemler alınmadığında argon güvenlik tehlikeleri oluşturur.

Argon ile çalışırken en büyük risk boğulmadır. Argon oksijenin yerini aldığından, bol havalandırmalı bir alanda kullanılmadığında boğulmaya neden olabilir.

Uygun havalandırma olmadan argon şunlara neden olabilir:

argon kaynağı nasıl çalışırHızlı nefes alma
argon kaynağı nasıl yapılırBurun ve boğazın batması
argon kaynağı nerelerde kullanılırBaş ağrısı
argon kaynağı özellikleriUyuşukluk
argon kaynağı tehlikeleriBaş dönmesi
argon kaynağı yapan firmalarBilinç bulanıklığı, konfüzyon
argon kaynakMide bulantısı
argon kaynak atölyesiTitreme
argon kaynak çeşitleriKusma
argon kaynak gazaltıBilinç kaybı
argon kaynak gebzeÖlüm

Argonun aşırı solunması meydana gelirse, mümkün olduğunca çabuk temiz hava bulunan bir alana taşınmak önemlidir. Solunum güçlüğü varsa oksijen verilmelidir. Bir kişi nefes almıyorsa, onu temiz havaya çıkarıp ve suni solunum yöntemlerini uygulanmalıdır. Acil tıbbi yardım da çağrılmalıdır.


Argon Kaynağı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Argon Gazı Nedir?


argon kaynak nasıl yapılırArgon, Dünya atmosferinin %0,93'ünü oluşturan kokusuz, renksiz ve tatsız bir gazdır. Kimyasal olarak konuşursak, argon, Ar element sembolü ve atom numarası 18 olan bir soy gazdır. Soy gazlar kararlı olarak kabul edilir ve düşük reaksiyon hızlarına sahiptir. Yunanca “tembel” veya “etkin olmayan” anlamına gelen Argos kelimesinden türetilmiştir, diğer elementlerle birleşmez. Tembelliği, argon gazını, akkor ve flüoresan ampuller, yarı iletken kristaller ve kaynak için gereken ideal atıl atmosferi sağlama konusunda benzersiz bir kapasiteye sahip kılar.

Argon Yanıcı mı?

argon kaynak ne demekArgon yanıcı değildir ve yanmayı desteklemez. Kaynak işlemi bazen 7000 derece Fahrenheit'e (yaklaşık 3,871 °C) ulaştığında, kaynakçılar için güvenli bir seçenektir.

Argon Zehirli midir?

argon kaynak yapan firmalarArgon yanıcı olmamasının yanı sıra toksik değildir. Bununla birlikte, argon kullanırken sağlık tehlikeleri vardır. Argon basit bir boğucu olarak sınıflandırılır. Basitçe söylemek gerekirse, argon kullanmak havadaki oksijen içeriğini azaltır. Argon kaynak için kullanıldığında, iyi havalandırılmış bir çalışma alanı tavsiye edilir.

Argon Diğer Gazlarla Reaksiyona Girer mi?

argon kaynak zararlarıArgon soy gazdır ve diğer gazlarla reaksiyona girmez. Soy gaz grubunun diğer üyeleri arasında helyum, neon, ksenon, radon ve kripton bulunur. Bu özel grup, diğer elementler veya bileşiklerle kolayca reaksiyona girmedikleri için inert gazlar olarak da bilinir. Aslında, inert kelimesinin tanımı "kimyasal olarak inaktif"tir.

Argon Gazı Patlayıcı mı?

argon paslanmaz kaynağıÇok reaktif olmadığı için patlamaya meyilli değildir. Ancak, basınçlı bir argon şişesini delerseniz, basıncın serbest kalması nedeniyle kap patlayabilir. Argon kullanmanın en büyük güvenlik sorunu, uygun havalandırmanın sağlanmasıdır. Argon solunabilir bir gaz olmadığından karbondioksit gibi boğucu bir gazdır. Kullanım sırasında daima bol oksijen veya havalandırmaya sahip olunmalıdır.

Argon Gazı Pahalı mı?

argon pirinç kaynağıBüyük ölçekte kullanılabilecek kadar ekonomiktir. Bununla birlikte, karbondioksit argondan daha ucuzdur. 

Argon Gazının Kullanım Süresi Var mı?

argon kaynağı riskleriArgon asil bir gaz olduğundan ve diğer kimyasallarla reaksiyona girmeye meyilli olmadığından asla bozulmayacaktır.
 
Argon Kaynağı Fiyatları

Argon kaynağı fiyatları, kaynak yapılacak malzemenin özellikleri, kaynak süresi ve uygulanacak kaynak tekniğine göre değişkenlik göstermektedir. ​​​​Argon kaynağı hizmetlerimiz hakkında detylı bilgi ve fiyat teklifi almak için, 0262 502 30 34 numaralı telefondan, WhatsApp hattımızdan veya iletişim sayfamızdaki diğer seçeneklerden bize ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz, talebinize en kısa sürede yanıt verecek ve size en uygun çözümü sunacaktır.
Bu site AnkaPlus Kurumsal Web Tasarım Paket sistemleri ile hazırlanmıştır.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.